Wat kost een luchtbevochtigingsinstallatie werkelijk?

Wij horen vaak dat een luchtbevochtigingsinstallatie duur is. Maar wat wij merken is dat mensen het totaalplaatje niet zien en dus een onjuist beeld van zaken hebben. Daarom vertellen we in dit blog meer over de kosten van bevochtiging en hoe de samenstelling van de kosten in elkaar zit. Daarnaast vergelijken we de kosten tussen elektrische stoom en een hoge druk bevochtiging.

De elektrische stoombevochtigers zijn al sinds vele jaren op de markt en bij elke installateur bekend. Hoge druk bevochtigers en andere adiabatische bevochtigers hebben nog niet zo’n hoge marktpenetratie. Dit zal een van de redenen zijn waarom de elektrische stoombevochtiger nog steeds de eerste keuze is van veel installateurs, zelfs bij capaciteiten van 100 kg/h en meer. Recent kwamen wij zelfs nog een aanvraag tegen voor elektrische stoombevochtigers met een totale bevochtigingscapaciteit van 300 kg/h! Bij zo’n geval blijkt ons advies toch wel heel hard nodig te zijn.

Uitgangspunten
Als voorbeeld nemen we een elektroden stoombevochtiger zonder waterbehandeling en een hoge druk bevochtiger met een adequate waterbehandeling. Het aantal bevochtigingsuren wordt gesteld op 1.200 per jaar en de bevochtigingscapaciteit op 120 kg/h. Kosten per kWh zijn € 0,10 en de kosten gas per m3 zijn € 0,25. De rente is 5% en de afschrijving 10 jaren. De apparatuur wordt geplaatst in een bevochtigingssectie van een luchtbehandelingskast (lbk).

Samenstelling kosten
De kosten van de stoombevochtiger voor 120 kg/h bestaan uit:

 •  Investering 

–   Aanschaf van het apparaat

–   Aanleg van de e-kabel (I max = 2 * 80A, afzekering 2 * 100A, verbruik 95,7 kWh)

–   Eventueel aanpassen e-aansluiting bedrijf

–   Installatie van apparatuur

–   Water, afvoer en stoomlansen

 •  Operationele kosten

–   Elektriciteit

–   Water

–   Onderhoudsuren

–   Materialen

 •  Financiële kosten

–   Rente en afschrijving

De kosten van de hoge druk bevochtiger voor 120 kg/h bestaan uit:

 •  Investering 

–   Aanschaf van het apparaat (turn key)

–   Aanpassen van de bevochtigingssectie lbk en verwarmingsblok

–   Aanleg van de e-kabel (I max 10A, afzekering 1 * 16A, verbruik 1,85 kWh)

–   Water, afvoer en aansluiten op gbs

 •  Operationele kosten

–   Elektriciteit

–   Water

–   Onderhoudsovereenkomst

–   Watermonsters

 •  Financiële kosten

–   Rente en afschrijving


Vergelijking van de kosten

In het huidige voorbeeld zijn de investeringskosten van de hoge druk luchtbevochtigingsinstallatie 2,36 keer die van de stoombevochtiger. Het mooie is dat deze hogere investering binnen twee jaar wordt terugverdiend. Op basis van de Total Cost of Ownership (TCO) bedraagt de besparing bij het gebruik van de hoge druk installatie 38,85%. Dit is inclusief het gebruik van gas voor de compensatie van de daling van de luchttemperatuur. Over een periode van 10 jaar wordt er op basis van TCO een bedrag van € 65.885,00 bespaard!

Het wordt nog stukken gunstiger, indien er meerdere lbk’s van luchtbevochtiging moeten worden voorzien. Met een Natufog hoge druk bevochtiger kunnen wij drie lbk’s bedienen. Ook als deze verder uit elkaar staan. Het is mogelijk om u te voorzien van een op maat gemaakte kostenvergelijking.

Vergelijking CO2 emissie stoom versus hoge druk
Om een goede en eerlijke vergelijking te maken moeten wij rekening houden met het adiabatische effect. Dit wil zeggen dat de temperatuur van de lucht daalt door het verdampen van water. Deze daling moet natuurlijk gecompenseerd worden door de lucht extra te verwarmen. Hierbij gaan wij uit van gas.

Bij een capaciteit van 120 kg/h is de jaarlijkse CO2 als volgt:

kosten berekening

Alleen al op basis van de kosten en de geringere CO2 belasting zou er vaker voor een adiabatische bevochtiging gekozen moeten worden. Er zijn echter nog meer voordelen, zoals:

 • Drie lbkl’s per bevochtigingsinstallatie;
 • Lbk’s mogen op het dak staan, de Natufog luchtbevochtigingsinstallatie zet u in een technische ruimte in het pand;
 • Onderhoud is eenvoudig;
 • De installatie is bedrijfszeker;
 • Een Natufog installatie is altijd 100% legionella veilig.

Conclusie: Luchtbevochtiging hoeft niet duur te zijn als je voor adiabatische bevochtiging kiest.

Wilt u meer weten? Vul ons contactformulier in, dan nemen wij binnen een werkdag contact met u op.