Luchtbevochtiging
Er zijn veel soorten luchtbevochtiging. Wat voor uw ruimte de meest geschikte oplossing is, hangt af van een aantal factoren. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden en kosten en maken graag een proefberekening.
Welke luchtbevochtiger past bij u?
Hogedruk bevochtigers
Hiermee wordt water zeer fijn verneveld bij een druk van 80 bar. Deze systemen zijn het meest flexibel.
Ze worden dan ook ingezet voor zowel directe ruimtebevochtiging als in een luchtbehandelingskast (lbk).
Directe ruimte
Bij directe ruimtebevochtiging met hoge druk kunnen meerdere ruimtes worden bediend die separaat geregeld worden. Dit wordt met name toegepast in bijvoorbeeld de industrie, theaters en evenementenhallen. Het gaat hier dan meestal om: het verkrijgen van de juiste luchtvochtigheid, het koelen van de ruimte, stofreductie of het verminderen van de statische elektriciteit. Bij deze bevochtiging is het van belang dat er voldoende vrije ruimte (ca. twee meter) is om het vocht op te nemen. Deze bevochtiging is, naar onze mening, minder geschikt om toe te passen in een kantooromgeving.
Luchtbehandelingskast
Dit is de meest gebruikte toepassing. Bij een centrale luchtbevochtiging kunnen tot drie lbk’s met één unit worden voorzien. Het grote voordeel hiervan is dat deze installatie niet per sé bij de lbk hoeft te worden opgesteld. Dat is handig als de lbk’s op het dak staan. De luchtbehandelingskast moet worden voorzien van een geschikte bevochtigingssectie waarin wij een rek met sproeiers plaatsen. Deze sproeiers zijn verdeeld in drie zones zodat wij in zeven stappen proportioneel kunnen bevochtigen. Op deze manier kunnen wij zeer nauwkeurig de bevochtiging regelen.
Ultrasone bevochtigers
Bij ultrasone bevochtiging wordt nevel gecreëerd met trilplaatjes die in het water liggen. De grootste druppels vallen terug in het water en de fijnste druppels worden met een ventilator de ruimte of de luchtbehandelingskast in geblazen. Het grote voordeel van deze manier van bevochtigen is dat deze eenvoudig kan worden toegepast bij kleinere capaciteiten. Wij zetten deze in tot ongeveer 25 kg/h. Bij grotere capaciteiten wordt de installatie naar onze mening te groot en zijn de alternatieven vaak economischer.
De installaties die wij toepassen bestaan uit een schakelkast en een separate waterbak. Hierdoor wordt de elektra van de het water gescheiden. Een tweede voordeel is dat er in de luchtbehandelingskast geen trilplaatjes worden geplaatst zodat bij onderhoud de luchtvoorziening niet verstoord wordt.
Stoombevochtigers
Natufog levert DriSteem stoombevochtigers. We leveren zowel de elektrische als gasgestookte stoombevochtigers. De DriSteem stoombevochtigers zijn allemaal kwalitatief hoogstaand in hun soort. Voor de standaard stoombevochtigers geldt dat ze telkens maar voor één luchtbehandelingskast kunnen worden ingezet. Welke bevochtiger het beste kan worden ingezet is afhankelijk van de situatie.
Elektroden bevochtigers
Elektroden bevochtigers vergen wat apparatuur betreft een relatief lage investering. Deze stoomunits sluit u direct aan op de waterleiding. Weerstand bevochtigers zijn duurder dan elektroden bevochtigers. Indien deze bevochtiger wordt aangesloten op een waterbehandeling is de levensduur aanmerkelijk langer dan de elektrodenbevochtiger.
Gasgestookte bevochtigers
Gasgestookte bevochtigers worden ingezet voor de grotere capaciteiten. De operationele kosten en de CO2-emissie zijn een stuk lager dan bij de elektrische varianten. Als de gasgestookte bevochtiger gebruikt wordt met osmose water, heeft u een zeer betrouwbare installatie die maar weinig onderhoudt vergt.
Veiligheid en Normen