Luchtvochtigheid op het werk

In verband met de gezondheid en het welzijn van medewerkers is het erg belangrijk om de luchtvochtigheid op kantoor goed te reguleren. Indien dit niet op peil is kunnen zich allerlei klachten voordoen. Janneke, werkzaam bij een grote overheidsinstelling, overkwam het ook. Opeens kreeg ze last van allergische reacties, vervelende hoofdpijn en droge ogen. Rare klachten die ze niet meteen kon plaatsen. De klachten leken niet te verdwijnen, wat ze ook deed. Gelukkig kwam een ex-collega met de gouden tip!

Gezondheidsklachten

Janneke dacht na over haar eetpatroon, slaappatroon en dagelijks ritme. Maar ze kon nergens uit afleiden waar de klachten vandaan kwamen. Een tijdje geleden sprak ze af met Ans, een ex-collega. Ze bespraken de situatie en kwamen toevallig uit bij dezelfde klachten. Ans had jaren geleden precies hetzelfde, maar het verdween toen ze aan haar nieuwe baan begon. Er ging een belletje rinkelen dat het misschien wel aan de werkomgeving van Janneke kon liggen. Ans adviseerde Janneke om eens wat research te doen. Janneke deed dit en kwam erachter dat de klachten kwamen door de luchtvochtigheid op haar werkplek.

Is luchtvochtigheid de boosdoener?

Dat is zeker mogelijk. Lucht bevat veel of weinig vocht. De absolute hoeveelheid vocht die lucht kan bevatten is vaak afhankelijk van de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de absolute hoeveelheid vocht die als waterdamp in de lucht aanwezig kan zijn. Droge lucht op kantoor of thuis komt meestal voor in de winter. Het gloeien van de verwarming zorgt voor verdamping van het vocht in de lucht. Hierdoor komt stof vrij dat gaat zweven. Dit is een van de voorbeelden die voor vervuiling kunnen zorgen. Mensen die wat gevoeliger zijn of vaker last hebben van hooikoorts en huidklachten kunnen dit als bijzonder vervelend ervaren. Veelvoorkomende klachten door droge lucht op kantoor zijn:
– Hoesten en prikkelhoest
– Droge ogen
– Vermoeidheid
– Hoofdpijn
– Irritatie aan de luchtwegen

De ideale werkomgeving

Toen Janneke het probleem voorlegde kwam ze erachter dat sommige collega’s er ook last van hadden. Inmiddels hebben Janneke en haar collega’s het probleem gerapporteerd bij de directie en is het opgelost. De klachten zijn zo goed als verdwenen.

In het algemeen wordt een luchtvochtigheid tussen de 35% en 55% als fijn ervaren. Dit valt goed te regelen met de juiste systemen. Herkent u zich in dit verhaal? Geef dit dan aan bij uw leidinggevende of bij de HR afdeling. Zij kennen vaak de situatie op de werkplek het beste en kunnen voor een oplossing zorgen.

Hoe is de luchtvochtigheid op uw werk?

Wilt u meer weten over luchtvochtigheid of wilt u de huidige situatie op uw werk laten testen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of stuur een e-mail naar info@natufog.com.