Testimonial Polaroid – ‘Een installatie die draait zoals het hoort’.

“Door de installatie van Natufog hebben we nu controle over een constante luchtbevochtiging. Het heeft een positief effect op ons gehele gebouw”

Concertgebouw Brugge is gespecialiseerd in klassieke muziek en moderne dans. Een van onze huisorkesten werkt dan ook met klassieke, historische instrumenten. Het zijn enigszins kwetsbare en gevoelige instrumenten te noemen. Mede omwille van de luchtverwarming hadden we last van droge lucht, wat op zijn beurt weer een negatieve impact had op de instrumenten, aldus Coördinator Infrastructuur Piet de Meester.

Luchtbevochtiging

Na een marktverkenning inzake luchtbevochtiging kwamen we onder meer uit bij de firma Natufog. Bij de aansluitende prijsvraagprocedure met onderhandeling kwam Natufog ook als winnaar uit de bus. Wij waardeerden het transparante voorstel dat heel technisch onderbouwd was. Benno bracht zijn sterke punten goed naar voren en dat heeft ons vertrouwen gegeven. Toen hij in ons gebouw rond liep zocht hij zijn eigen weg door de ruimtes. Op dat vlak hebben wij veel respect voor Benno.

Door de installatie van Natufog hebben we nu controle over een constante luchtbevochtiging. Het heeft een positief effect op ons gehele gebouw. Vooral de houten vloeren, ze zijn beter beschermd en onder betere omstandigheden. Het concertgebouw is vrij groot. Er staan nu twee hoofd units. Een unit in de Kamermuziekzaal en een unit voor de Concertzaal en Studio 1. De gehele installatie komt uit oktober 2017.

Betere luchtkwaliteit

In ons gebouw is het esthetisch aspect erg van belang in de publiek toegankelijke delen. Het Concertgebouw Brugge heeft een grote architecturale waarde en staat vermeld in diverse publicaties. Een troef van Natufog was dat de installatie heel discreet kon worden opgesteld. Ook het verloop van de leidingen heeft Natufog op een esthetische en discrete manier kunnen plaatsen. Bij de bespreking van de positionering en het tracé was Benno ook erg soepel en meegaand.

Een van de aspecten waar we even geen rekening mee hadden gehouden is het effect van de luchtbevochtiging op de verwarming. Het vocht verdampt en koelt de ruimte af. Maar daar hebben we mee leren werken. Het is een andere manier van redeneren. We hebben toch wel al wat complimenten gekregen over de luchtkwaliteit. Toen de installatie pas in gebruik was kregen we de opmerking van ons huisorkest dat men voor het eerst in jaren geen problemen heeft gehad met hun instrumenten. Dat is toch wel erg fijn om te horen.

Ik zou nog twee tips hebben om de installatie nog efficiënter te laten functioneren. De installaties werken met een waterontharder, waardoor we regelmatig zout moeten toevoegen. Alleen staan de units momenteel niet op de meest bereikbare plaats. Indien mogelijk, had dit misschien makkelijker gemaakt kunnen worden (1). De uitlezing kan momenteel niet op afstand. Wanneer de installatie een fout stelt dan krijgen we daar aan ons bureau geen melding van. Mocht het in de toekomst mogelijk zijn dit wel te realiseren dan zou dat plezierig zijn (2).

‘Ik zou Natufog zeker aanbevelen’

Qua vakkennis weet Benno helemaal waar hij het over heeft. Daar kan ik niks over zeggen. Als wij hem bellen staat hij hier binnen de kortst mogelijke termijn. Over de service zijn wij heel tevreden. Zowel voor als tijdens het plaatsen van de installatie hebben we een vlotte samenwerking gehad. Benno heeft zich altijd soepel opgesteld. Ook de steun nadien was echt goed. Ik zou Natufog zeker aanbevelen bij andere bedrijven.

Bedankt Piet de Meester